Ei makaavan kissan suuhun hiiri tule

03.07.2020

Otsikkona oleva aforismi tuli vastaan joku päivä sitten, kun tuolla verkon ihmeellisessä maailmalle etsin jotain osuuskuntaan liittyvää tietoa. Kolahti tuo lause syvälle sydämeen. Ei siis kannata vaan odotella, että jotain tapahtuu koska tuskin tapahtuu. Jos vähänkään itse edistää omilla tekemisillään asioita niin voi tulla vaikka lottovoitto.

Tänään ajattelin kirjoittaa vähän asiasta joka herätti tuolla facebookin puolella eilen keskustelua. Eli sitä, miksi kannattaa laittaa panoksia osuuskunnan perustamiseen kun olen maa pullollaan erilaisia mahdollisuuksia laskuttaa omasta työstään. Tämä kun ei ole ollenkaan helppo asia, mutta yritän siitä nyt rautalangalla mallia vääntää. 

Laskutuspalvelujen kautta tehtävä kevytyrittäjyys on ollut alusta alkaen hieman hankalasti määriteltävissä lain edessä. Laki kun ei tunne muita työntekemisen muotoja kuin yrittäjä ja palkansaaja. Niinpä kevytyrittäjyyden määritteleminen on hankalaa, koska laskutuspalvelu maksaa kevytyrittäjälle palkkaa mutta eläkevakuutus on YEL:n mukainen. Seuraava hämmennystä aiheuttava kysymys onko se, että oletko sivutoiminen vai päätöiminen yrittäjä. Nämähän ei normaalisti ole ongelmia eivätkä aiheuta suurempaa sydämen tykytystä, mutta jos kevytyrittäjänä toimija saa samalla työttömyysetuutta, asia onkin tosi tärkeä.  Nämä kaksi asiaa (yel, osa-/kokoaikaisuus) ovat asioita joita TE-toimisto katsoo työttömän kohdalla ja nykyisen lainsäädännön mukaan TE-toimistolla on mahdollisuus tehdä yksittäisiä päätöksiä sen mukaan minkä verran olet työllistynyt yritystoiminnassa.  Tätä päätöstä ei voi työvoimaviranomaiselta saada ennakkopäätöksenä. 

Seuraavassa lainaus Omapajan sivuilta (Huom! Koskee kaikkia laskutusyrityksiä):

Lakimuutos 2018: kevytyrittäjyys työttömyysetuuksien tukemana

  • Tämä tarkoittaa käytännössä uudelle yrittäjälle sitä, että hänellä on oikeus työttömyysetuuteen tältä ensimmäisen neljän kuukauden ajalta, oli yrittäminen sitten pää- tai sivutoimista. Siinä tapauksessa että uusi yrittäjä saa tuloja aloitetun yritystoiminnan kautta, Kela maksaa työttömyysetuutta soviteltuna. Voit siis aloittaa esimerkiksi kevytyrittäjätoiminnan huolehtimatta työttömyysetuudestasi toiminnan ensimmäisten kuukausien aikana.

Mitä neljän kuukauden kevytyrittäjyyden jälkeen tapahtuu?

  • Jos olet nostanut työttömyysetuuksia lähdettyäsi yrittäjäksi, neljän kuukauden jälkeen tilanne arvioidaan TE-toimiston toimesta. Tämä tarkoittaa yrittäjälle käytännössä sitä, että TE-palvelu päättää, onko toiminta sivutoimista vai päätoimista. Jos tullaan siihen tulokseen, että yritystoiminta on sivutoimista, uusi yrittäjä säilyttää oikeutensa työttömyysetuuteen. Miten TE-palvelu sitten arvioi yrittäjyyden laadun? Laskutoimituksessa käytetään käyttämääsi työmäärä, ei saamiasi tuloja.


Entä mikä on edellämainittuun verrattuna osuuskunnassa toimimisen etu? 

Osuuskunta luokitellaan työnantajaksi kun sillä on oma kirjanpito, palkanlaskenta sekä työajanseuranta. Osuuskunta toimii työnantajana se toimittaa palkastasi sekä työntantajalle että työntekijälle kuuluvat kulut.  Lisäksi osuuskunta ottaa palkastasi (yleensä katteesta) ennalta sovitun provision jolla se hoitaa nämä lain vaatimuksena olevat toimet. 

Koska osuuskunta on työnantaja, se tekee työntekijöiden kanssa työsopimuksen.  Työtekijä etsii itse työnsä tai sitten se tehdään yhteistyössä osuuskunnan/ osuuskunnan muiden jäsenten kanssa.  Niiltä päiviltä kun työntekijä ei työllisty osuuskunnassa, on hänellä oikeus työttömyysetuuteen. Jokaisella on mahdollisuus tienata 500 €/kk verottomasti. Tämä sama summa koskee myös laskutusosuuskuntia. 


Molemmilla toimintatavoilla on omat hyvät ja huonot puolet, ja jokaisen on tehtävä itse päätös miten toimii vai toimiiko mitenkään. Mutta, se hiiri ei juokse suuhun, jos et edes aukase suutasi.

Oikein hyvää alkavaa viikonloppua kaikille!

 


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita