Kirje asiakkaalle

15.09.2020

Silloin kun yrität selittää toiselle asiaa, josta hänellä ei ole oikein minkäänlaista tietoa, on tärkeää puhua samalla kielellä.  Ja kokemuksesta tiedän ettei se ole aina niin helppoa. Kun asia on itselle kutakuinkin selviää, on vaikea asettua toisen asemaan siinä mitä ja miten tietoa pitäisi jakaa. 

Tämä tuli mieleeni kun kirjoitin sähköpostikirjettä yhdelle mahdolliselle asiakkaalle. Kirjettä kirjoittaessa tieto tuntui soljuvan käsistä ihan ajattelematta, ja jo yhdellä yrittämällä luettavaan kuntoon. Ajattelin jakaa tuon kirjeen tähän koska siinä ei ole mitään tunnistettavaa tietoa. 

" Eli kun ihminen liittyy osuuskuntaan, hän maksaa siihen liittymismaksun, jonka osuuskunnan perustamiskokous on päättänyt. Yleensä se on 50-100 €. Summa on kertaluontoinen ja sen saa takaisin jos lähtee osuuskunnasta pois.

Kun liittymismaksu on suoritettu, ihminen omistaa yhden osan osuuskunnasta. Eli on äänivaltainen päättäjä! Osuuskunta on osuuskunta vasta sitten kun sillä on toiminnassa kirjanpito, palkanmaksu ja se hoitaa jäsenten/työntekijöiden palkanmaksun ja niihin liittyvät viranomaisvelvoitteet. Jäsen tekee osuuskunnan kanssa työsopimuksen, eli siitä asti hän on työntekijä. Edellytyksenä on että osuuskunnassa on vähintään 7 jäsentä. Siloin verottaja/työkkäri ei lue jäseniä yrittäjiksi vaan työntekijöiksi. Eli silloin heillä on mahdollisuus saada ansioon suhteutettua päivärahaa niiltä päiviltä kun eivät saa palkkaa.

Osuuskunnan jäsen ei ole vastuussa muutoin kuin liittymismaksun verran.

Osuuskunnan kautta voi tehdä ihan mitä työtä vaan mistä voi tehdä laskun. Eli osuuskunnassa työntekijänä toimitaan melkein kuin yrittäjänä (tästä tulee monesti luulo että ollaan yrittäjiä) eli kirjoitetaan omasta työstä lasku asiakkaalle. Tai otetaan maksu käteen. Osuuskunta maksa näistä rahoista palkan, pidättää ennakot ja perii työnantajalle ja työntekijälle kuuluvat maksut.

Työntekijänä sinä voit keskittyä työn tekemiseen ja asiakkaiden hakemiseen. Parhaimmillaan osuuskunnassa toimiminen on juuri sitä. Sinä etsit omat asiakkaat, teet työn, osuuskunta laskuttaa tekemästäsi työstä asiakasta, maksaa sinulle palkan ja hoitaa muun byrokratian.

Minä olen tehnyt paljon osuuskunnan kautta kaikenlaista ja olen ollut onnellinen kun ei ole itse tarvinnut hoitaa kirjanpitoa eikä muutakaan byrokratiaa. Olen vain mainostanut itseäni, myynyt palveluita ja saanut palkkaa. Helppoa, eikö vain?"

Nyt kysymys kuuluukin, että mitä ovat ne asiat joista juuri Sinä haluaisit kuulla kun puhutaan perutettavasta osuuskunnasta? Onko joku asia jonka koet esteeksi? Kysy, kerro - me vastaamme!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita